“Zelena Jerma”-Vođena tura kroz Specijalni rezervat prirode Jerma

31. maja 2022.

Pozivamo Vas da se priključite vođenoj turi kroz Specijalni rezervat prirode „Jerma” koju organizuje Regionalna razvojna agencija Jug, u saradnji sa EU info kutkom Niš u petak, 3. juna od 11 do 15 sati. Vođeni obilazak Jerme deo je zvaničnog programa obeležavanja ovogodišnje EU zelene nedelje. Učešće je besplatno za sve učesnike.

U okviru ture “Zelena Jerma” očekuje vas šetnja sa vodičem kroz dolinu reke Jerme i diskusija o zaštiti njenog biodiverziteta, mogućnostima za razvoj održivog turizma u zaštićenom području, kao i modalitetima finansijske podrške EU kroz realizaciju Zelene agende za Zapadni Balkan i drugih evropskih fondova namenjenih zaštiti životne sredine. O ovome će govoriti predstavnici Regionalne razvojne agencije Jug, dok će vodič ture biti Jovan Stefanović.

Okupljanje učesnika je u dolini Jerme (kod manastira Svetog Jovana Bogoslova, u Poganovu) od 10.00 do 11.00 sati. Svi zainteresovani učesnici mogu se prijaviti putem mejla: info@rra-jug.rs 

Događaj “Zelena Jerma” (Greening Jerma) je odobren kao oficijalni partnerski događaj i potvrđen od strane Direktorata EU za zaštitu životne sredine. Detalji događaja nalaze se i na internet stranici Evropske komisije: https://lnkd.in/gWFpA5Kd. Takođe, događaj je deo zvaničnog programa nacionalnog obeležavanja EU zelene nedelje koje organizuje Delegacija EU u Srbiji u saradnji sa brojnim nacionalnim i lokalnim partnerima kako bi se istakla najvažnija dosadašnja ulaganja i postignuća u sektoru zaštitu životne sredine. 

„EU zelena nedelje” ove godine se obeležava od 30. maja do 5. juna širom Evrope sa istim prioritetima – razvoj cirkularne ekonomije, postizanje “nultog zagađenja” i očuvanje biodiverziteta. „Zelena Jerma“upravo i aktuelizuje pitanja zaštite prirode, biodiverziteta i održivi ekonomski razvoj zaštićenih područja.

Regionalna razvojna agencija Jug poziva sve zainteresovane učesnike, a pre svega sa teritorije partnerskih opština Dimitrovgrad, Pirot u Babušnica, koje i “dele” teritoriju ovog zaštićenog područja da zajedno učestvujemo u vođenoj turi.

AGENDA DOGAĐAJA

10.00-11.00h Okuplljanje učesnika kod manastira Svetog Jovana Bogoslova u Poganovu;
11.00-11.30h Uvod-EU Green Deal i Evropska agenda za Zapadni Balkan;
11.30-14.30h Pešačka tura do sela Vlasi na samom ulazu u kanjon Jerme i vidikovca Ravni kamik odakle se vidi selo i kanjon. Pauza za priču priču o SRP Jerma. Nakon pauze povratak putem kroz šumu do polazne tačke.
14.30-15.00 Wrap up/zaključci.

 

Sa radošću Vas očekujemo!