Sektor za usluge i razvoj lokalnih samouprava

Sektor za usluge i razvoj lokalnih samouprava pruža podršku razvoju malih i srednjih preduzeća i lokalnih samouprava kroz pružanje raličitih vrsta usluga. To se pre svega odnosi na Standardizovani set usluga koji realizuju akreditovane regionalne razvojne agencije i sastoji se iz četiri grupa usluga:

  • Informacije,
  • Obuke,
  • Konsalting,
  • Promocije.

Na teritoriji koju pokriva Regionalna razvojna agencija „Jug“ nalazi se tri okruga: Nišavski (Grad Niš – Opštine Medijana, Palilula, Pantelej, Crveni krst i Niška banja, Opština Aleksinac, Opština Doljevac, Opština Svrljig, Opština Merošina, Opština Ražanj i Opština Gadžin Han), Pirotski (Opština Pirot, Opština Babušnica, Opština Bela Palanka i Opština Dimitrovgrad) i Toplički (Opština Prokuplje, Opština Kuršumlija, Opština Blace i Opština Žitorađa).

Na osnovu Uredbe Vlade Republike Srbije kojom se utvrđuje jedinstvena lista razvijenosti regiona i jedinica lokalne samouprave:

  • u prvu grupu razvijenosti, odnosno iznad republičkog proseka, spada jedna lokalna smouprava iz regiona;
  • u drugu, čiji je stepen razvijenosti od 80 – 100% republičkog proseka spada takođe jedna lokalna samouprava iz regiona;
  • u treću grupu, stepen razvijenosti od 60 – 80% republičkog proseka spadaju tri jedinice lokalne samouprave iz regiona;
  • u četvrtu grupu, izrazito nerazvijenih, čiji je stepen razvijenosti ispod 60%, spada čak 10 jedinica lokalne samouprave iz regiona, od čega čak 5 ulaze u petu grupu tzv. devastirana područja, čiji je stepen razvijenosti ispod 50%.

Ovakva situacija u regionu uslovila je formiranje novog sektora koji će se baviti pružanjem podrške razvoju lokalnih samouprava iz regiona, kroz podizanje kapaciteta lokalnih samouprava, kao i njihovih zaposlenih.

Takođe, u regionu koji pokriva Regionalna razvojna agencija „Jug“ nalazi se preko 18000 preduzeća. Sektor malih i srednjih preduzeća i preduzetnka je dominantan u strukturi privrede regiona i kao takav zaslužuje veću podršku u svom razvoju. Upravo zbog toga sektor za usluge i razvoj lokalnih samouprava pruža stručnu podršku MSPP sektoru, kako bi podigao njihove kadrovske i finansijske kapacitete i doprineo bržem razvoju ovog sektora.