ODRŽAN FORUM O REGIONALNOM RAZVOJU – APV 2024

17. aprila 2024.

Regionalna razvojna agencija „Jug“ učesnik drugog Foruma o regionalnom razvoju AP Vojvodine, koji je održan u Kongresnom centru hotela Fruške terme, u Vrdniku, u periodu 26 – 28.3.2024. godine.

Forum je organizovan od strane pet regionalnih razvojnih agencija sa teritorije AP Vojvodine, i to RCR Banat, RRA Srem, Panonreg, RRA Južni Banat i RRA Bačka, uz podršku Pokrajinske vlade, Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.
Forum o regionalnom razvoju čiji osnovni cilj je jačanje institucionalne saradnje i pružanje pordške dugoročnom i ravnomernom regionalnom razvoju je okupio više od 150 predstavnika, iz javnog, privatnog i civilnog sektora.

Ovogodišnji forum je bio fokusiran na tri ključne regionalne razvojne teme, koje su obrađene u tri tematska dana, i to:

Institucionalna i finansijska podrška regionalnom razvoju;
Ekonomski razvoj;
Zaštita životne sredine.
Drugi Forum o regionalnom razvoju svečano je otvorio Predsednik Pokrajinske Vlade, Igor Mirović, ističući važnost ovakvih skupova u suočavanju sa izazovima nerazvijenih područja. Mirović je naglasio da je razmena iskustava i znanja ključna u smanjenju regionalnih razlika.

Analiza ekonomskih parametara razvijenosti pokazuje da Južnobački okrug učestvuje sa 45 procenata u bruto društvenom proizvodu Vojvodine, dok Zapadnobački i Severnobanatski zajedno imaju nešto više od 10 procenata. Ovaj nesklad između razvijenih i manje razvijenih područja predstavlja ključni izazov koji zahteva koordinisani rad Vlade Republike Srbije, Pokrajinske vlade, lokalnih samouprava, civilnog sektora, razvojnih agencija i partnera iz EU.

Pored Predsednika Pokrajinske Vlade, skupu se obratio i Šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji, Nikolo Bertolini, koji je istakao važnost podrške EU Srbiji kako bi se unapredio razvoj na regionalnom nivou i pripremila za korišćenje strukturnih i regionalnih fondova Unije.

Ovogodišnji Forum je bio organizovan u formi panela, u okviru kojih se govorilo o institucionalnoj i finansijskoj podršci regionalnom razvoju, izazovima i perspektivima razvoja sektora MSPP, Zelenoj agendi i tržištu radne snage, čistoj životnoj sredini kao i o bio otpadu u kontekstu zelene tranzicije. Pored zanimljivih tema i govornika, u okviru primera dobrih praksi u oblasti vezanoj za ekonomski razvoj, svoja iskustva u razvoju poslovanja predstavile su kompanije CUBE doo iz Stare Pazove, JOIN doo i JKP Gradska Čistoća iz Novog Pazara.

Trodnevnom skupu prisustvovali su predstavnici Delegacije EU u Srbiji, Ministarstva privrede, Pokrajinske Vlade, Razvojne Agencije Srbije, predstavnici međunarodnih organizacija (UNDP) kao i predstavnici razvojnih agencija, privatnog i civilnog sektora.

Pored predstavnika Regionalne razvojne agencije JUG, Forumu su prisustvovali predstavnici opštine Babušnica – predsednica opštine Babušnica , Ivana Stojičić i pomoćnik predsednice opštine Babušnica, Milan Iskrenov.