EU PRO Plus Program dodelio sertifikate za projekte u Nišu i Pirotu

1. jula 2024.

EU PRO Plus Program dodelio sertifikate za projekte u Nišu i Pirotu

Prošle nedelje, 27. juna, u Beogradu su svečano uručeni sertifikati za 18 projekata koji će biti realizovani uz podršku Evropske unije preko EU PRO Plus programa, ukupne vrednosti preko 9,6 miliona evra. Evropska unija je preko EU PRO Plus programa obezbedila više od 9,6 miliona evra za realizaciju 18 projekata koji će doprineti boljem životu stanovništva u 30 lokalnih samouprava, koje su prethodno razvile teritorijalne strategije. Ovi projekti će aktivirati potencijale i resurse 11 teritorija, pomoći u rešavanju zajedničkih problema i promovisati zajednički rad većih gradova i manjih opština, uz aktivno učešće civilnog i poslovnog sektora i lokalnih zajednica.

Ambasador Evropske unije u Srbiji, Emanuele Žiofre, i ministarka za evropske integracije, Tanja Miščević, uručili su sertifikate lokalnim samoupravama i regionalnim razvojnim agencijama koje će voditi sprovođenje ovih projekata. Među nagrađenim projektima su i dva značajna projekta koje je razvila Regionalna razvojna agencija Jug za gradove Niš i Pirot.

Projekat “ Aktivna zaštita kulturnog nasleđa ‘Tabula Peutingeriana’ “ za Niš uključuje revitalizaciju urbanih područja i promociju kulturnog nasleđa kroz transformaciju Niške tvrđave u centar kreativnih industrija. Sa budžetom od 1,375,974 evra, od kojih EU sufinansira 1,085,842 evra, projekat obuhvata:
• Obnovu i aktiviranje ateljea i kazamata
• Promociju kulturne staze Tabula Peutingeriana koja povezuje istorijska i kulturna mesta širom Niša, Svrljiga, Merošine i Gadžinog Hana
Inicijativa ima za cilj unapređenje urbanog identiteta, privlačenje turista i poboljšanje kvaliteta života za preko 50,000 ljudi kroz obogaćenje angažmana zajednice i kulturno uvažavanje.

Projekat za Pirot, pod nazivom „Integrisano unapređenje obrazovnog ekosistema“, ima za cilj poboljšanje obrazovnih uslova u Pirotu i okolnim opštinama Dimitrovgrad, Babušnica i Bela Palanka. Sa budžetom od 1,290,327 evra, od kojih EU sufinansira 1,003,189 evra, projekat će obuhvatiti:
• Obnovu i unapređenje energetske efikasnosti Gimnazije Pirot
• Ergonomska poboljšanja u srednjim i osnovnim školama u Beloj Palanci
• Nabavku specijalizovanog predškolskog nameštaja i nastavnih sredstava za školu u Dimitrovgradu
• Uspostavljanje otvorenih prostora za učenje i rekreaciju u osnovnoj školi u Babušnici

Ovaj projekat će doprineti boljem obrazovnom okruženju za preko 2,000 učenika i nastavnika, a koristiće gotovo 3,000 članova zajednice, pružajući održiv odgovor na depopulaciju i starenje stanovništva.

Evropska unija kroz EU PRO Plus program nastavlja da podržava integralni teritorijalni razvoj u Srbiji, aktivirajući potencijale i resurse 11 teritorija. Projekti će rešavati zajedničke probleme i promovisati saradnju većih gradova i manjih opština uz aktivno učešće civilnog i poslovnog sektora i lokalnih zajednica.
Ministarka za evropske integracije, Tanja Miščević, naglasila je značaj partnerstva sa EU u procesu evropskih integracija, dok je ambasador EU u Srbiji, Emanuele Žiofre, istakao doprinos EU projekata boljem životu građana Srbije.

Regionalna razvojna agencija “ Jug “ je odigrala ključnu ulogu u pisanju projektnih predloga za gradove Niš i Pirot, što je dovelo do odobrenja i finansiranja ovih važnih projekata, potvrđujući svoju posvećenost razvoju lokalnih zajednica i unapređenju uslova života na jugu Srbije.