Članice Regionalne razvojne agencije „Jug“ na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu: Povezivanje, razmena i uvid u trendove

22. maja 2024.

Ovogodišnji Međunarodni poljoprivredni sajam, koji se održavao od 18. do 23. maja, nije samo prilika za predstavljanje najboljih dostignuća savremene poljoprivrede, već je i mesto susreta, razmene ideja i povezivanja sa stručnjacima iz industrije, predstavnicima Evropske unije i lokalnim samoupravama.

Pod pokroviteljstvom Evropske unije kao Partnera, sajam je dobio dodatnu snagu i podršku. Delegacija EU u Srbiji i EU info mreža organizovale su program tokom svih dana trajanja sajma u okviru EU paviljona, pružajući posetiocima priliku da se upoznaju sa najnovijim trendovima i praksama u poljoprivredi, kao i sa mogućnostima pristupa fondovima EU, uključujući i IPARD program.

Regionalna Razvojna Agencija Jug omogućila je prisustvo delegacije od 8 predstavnika, među kojima su bili i poljoprivredni proizvođači i predstavnici lokalnih uprava iz Bele Palanke,  Pirota, Dimitrovgrada, Merošine, Blaca i Žitorađe. Ova poseta nije samo prilika za predstavljanje njihovih aktivnosti, već i za razmenu iskustava sa stručnjacima i donosiocima odluka iz oblasti poljoprivrede.

Tokom posete sajmu, delegacija je imala priliku da se sastane sa predstavnicima Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo AP Vojvodine. Ovaj susret bio je dragocen za razmenu iskustava i bolje razumevanje rada sekretarijata, kao i za prezentovanje rada članova naše delegacije.

Trećeg dana sajma, predstavnici IPARD Upravljačkog tela i IPARD agencije su tokom panela, koji je organizovan od strane EU info centra, predstavili novine u investicionim merama IPARD III programa. Glavne teme panela odnosile su se na opšte i posebne uslove za ostvarivanje prava na IPARD podsticaje i visinu IPARD podsticaja. Imajući u vidu da uspešno sprovođenje IPARD mera direktno zavisi od kvaliteta podnetih zahteva, prisutnim učesnicima predstavljene su najčešće greške, na koje je potrebno dodatno obratiti pažnju. Interesovanje korisnika bilo je najveće za Meru 7 i nove sektore ulaganja koje će korisnicima biti na raspolaganju već u okviru javnog poziva za ovu meru.

Takođe, trećeg dana sajma, veliko interesovanje je izazvala EU kuhinja. U paviljonu Evropske unije, posetiocima su kuvale ambasadori zemalja članica, a u spremanju hrane zemlje iz koje dolazi, oprobao se i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, Emanuele Žiofre. Nakon toga, razgovarao je i sa našom delegacijom.

Osim što je sajam pružio uvid u najnovije trendove i tehnologije u poljoprivredi, on je takođe bio prostor za uspostavljanje novih kontakata, saradnju i razmenu ideja, čime je doprineo daljem razvoju poljoprivrednog sektora naše regije.

Naša poseta sajmu nije samo bila odlazak na događaj – to je bila prilika za stvaranje veza, razmenu znanja i pokretanje novih inicijativa koje će doprineti unapređenju poljoprivrednog sektora naših lokalnih zajednica.